niedziela, 11 sierpnia 2013

Coś na ząb, czyli sałatka gyros

Witam kochani!

Bardzo popularna i smaczna sałatka, którą można jeść jako danie główne, przekąskę lub podać gościom na imprezie - uwierzcie mi, zachwycicie wszystkich ! Niestety gyros ma jedną wadę - jest bardzo kaloryczny, ponieważ posiada dużą ilość majonezu. Jeśli ktoś nie lubi takiej bomby kalorycznej można majonez zastąpić np. jogurtem naturalnym. 

Sposób przygotowania jest bardzo prosty, choć może być czasochłonny ze względu na pokrojenie wszystkich składników w drobną kostkę. Istnieje wiele przepisów sałatki gyros, do której wchodzą różne składniki. Ja trzymam się standardowego schematu. 
Składniki:
- kapusta pekińska,
- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, obtoczona w przyprawie gyros i usmażona na patelni z niewielką ilością oleju,
- kukurydza,
- ogórki konserwowe,
- papryka czerwona,
- pomidory,
- majonez i ketchup (sos)

Sposób przygotowania:
Wszystkie przygotowane składniki należy układać warstwowo zaczynając od kapusty pekińskiej. Następnie wedle uznania np. kukurydza, ogórki, papryka, pomidory, pierś z kurczaka. sos. Czynność powtarzamy do momentu, aż skończą się nam składniki :) Aby w sałatce bardziej było czuć przyprawę gyros, co jakiś czas można warstwy posypać przyprawą. Najlepiej jak przygotowana sałatka gyros postoi sobie trochę, aby składniki i sos przegryzły się. Smacznego :) 
PS. Najlepiej mieć przeźroczystą miskę, aby efekty były lepiej widoczne :)





Przygotowania


Efekty końcowe... i smacznego!
Pozdrawiam
M. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :) Każdy z osobna jest dla mnie ważny!!